Vaříte pivo doma a nevyplatí se Vám kupovat velké množství chmelu či sladu? Máme pro Vás řešení!Na e-shopu si můžete koupit
různé druhy chmele nyní exkluzivně v
100 g sáčcích.
V kategorii chmel najdete i jiné odrůdy z celého světa.
https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/chmel V menším množství koupíte i
slady, rýžové slupky a ovesné vločky (ty se dají použít i v kuchyni). Nejmenší prodávaná váha jednoho balení je
1 kg. Můžete si vybrat z německých sladů
Weyermann®, nabízíme ale i
hanácké a belgické slady.
V kategorii slady najdete více druhů sladů.
https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/sladyVybrat si také můžete mezi různými druhy
pivovarských kvasnic v balení po
11,5 g. V minibaleních nabízíme tyto druhy:
V kategorii sušené kvasnice najdete další kvasnice v minibaleních.
https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/susene-kvasnice
A k následnému
čištění domácí varny se perfektně hodí prostředek
TA 400, který čistí a dezinfikuje zároveň.
https://www.svoboda-frankova.cz/produkt/5177-ta-400 Orientační postup k výrobě piva:
Pivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje. Tedy žádná velká věda, zkuste to také!
Je důležité zejména pečlivě dbát na čistotu.
Potřebova budete: slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice.
Kvalita vody. Vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě.
Od rmutu přes sladinu a mladinu až k pivu
V čem budeme vařit
- hrnec odpovídajícího objemu
- další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty
- potravinářskou hadici na stáčení
- zdroj tepla (kamna, sporák)
- přesný teploměr schopný měřit do 100 °C
- vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velkou dřevěnou vařečku)
Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat.
Rmut mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly.
Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny.
Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu.
Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky.
Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i pet láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno. Pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.
Postup výroby
- K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda
- Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme - získáme tzv. šrot.
- Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
- Za pravidelného míchání směs vody a sladu (rmut) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
- Rmut poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot − tzv. mláto.
- Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dkg šišek nebo 1,2 dkg granulí.
- Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.
- V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.
- Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).
- Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.
Dostupné z:
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/varime-domaci-pivo.htmlPřejeme hodně štěstí při vaření!